©2018 Vie andelslandbruk

BAKT PASTINAKK

September 30, 2019

  • 1 kg pastinakk

  • 4 ss olivenolje

  • ½ ts salt

  • 2 ss flytende honning , eventuelt lønnesirup

  • 1½ ss ristede sesamfrø

  • 1 ss sesamolje

  1. Skrell pastinakk og del dem på langs og eventuelt i mindre biter på langs om nødvendig.

  2. Legg pastinakkbiter i en ildfast form og tilsett olje og salt. Bland godt og fordel jevnt i formen. Ha på honning, se til at det kommer på alle bitene.

  3. Plasser formen midt i stekeovnen på 200 °C og stek i 35 minutter, eller til pastinakken er mør og gyllenbrun.

Anrett pastinakken på et serveringsfat, drypp over sesamolje og dryss over sesamfrø.

MUHAMMARA

May 31, 2019

Knallgod paprika- og hvalnøttdipp

Ingerdienser:

  • 5 sylta, stekte rode paprika

  • 80 g hvalnøtter

  • 1 grov brødskive

  • 2 knuste hvitløksfed

  • 2-3 ss granateplemelasse

  • 1/2 sitron, saften

  • 2-3 ss granateplemelasse

  • 2 ss olivenolje

  • salt og pepper

Ha alt i en food processor (bortsett fra sitronsaft og olje) til massen er grovmalt. Rør inn sitronsaft og olje til slutt. 

RØDBETEHUMUS

May 31, 2019

En fantaststisk dip til tortilalefser er tacochips

1 boks kikerter (ta vare på vannet)

2 ss tahini

1 hvitløksfedd

1 ts spiskumin

1 stor rødbete, kokt

1 sitron, saften

salt

olivenolje

Kjørt alt i en food processor, bortsett fra olivenolje, og tilsett litt av vannet fra kikertene. Humusen skal ha my konsistens. Fordel humusen utover en liten tallerken og drypp olivenolje over. Pynt med persille eller koriander

CHUTNEY PÅ GRØNNE TOMATER

INGREDIENSER

  • 1,5 kg grønne tomater

  • 1 kg grønne epler

  • 300 g tørket frukt

  • 2  hakkede løk

  • 4 fed hvitløk

  • 150 g sukker

  • 2 ss salt

  • 350 ml hvitvinseddik

  • 5 cm rå ingefær, finhakket

  • 2 ss sennepsfrø

  • 2 ss malt koriander

  • 1 ts chillipulver

FREMGANGSMÅTE

  • Skyll tomatene og fjern stilkfestet

  • Kutt opp i små biter og ha de i en stor gryte

  • Skrell epler og kutt opp i små biter

  • Tilsett resten av ingrediensene 

  • La det koke opp på svak varme og la det koke sammen til det tykner. Husk å røre i gryten

  • Kokingen tar ca 2 timer

  • Smak til og tilsett mer chilli om det trengs

  • Hell over i sterile glass og sett på lokk med det samme

  • Oppbevar mørkt og kjølig

ALLE INGREDISENSEN KAN KJØPES PÅ BEST ASIA BASAR VED SIDEN AV BEST STASJONEN 

GRØNNE TOMATER MED PISTASJEDDIK

Ingredienser

1/3 kopp hakkede salte pistasjnøtter

1/3 kopp hakkede sjalottløk

2 ss kapers

2 ss hvitvinseddik

1 ts knuste rosa pepperkorn

1 ts sukker

2 ss extra virgin olivenolje + ekstra til å dryppe over til slutt + fersk basilikum til garnityr

4 mellomstore grønne tomater i TYNNE skiver

Fremgangsmåte

  1. Legg pistasjnøtter, sjalottløk, sukker, vineddik, pepper, salt og olivenolje i et glass. La det stå i kjøleskapet over natten

  2. Legg tomatskivene på et fat, drypp olivenolje over, strø på litt flaksalt

  3. Hell pistasjnøttblandingen over tomatene

HERMETISERTE GRØNNE TOMATER, PIKANT TYPE

INGREDIENSER:

  • 1 vaniljestang

  • 6 hele allehånde

  • 1 stjerneanis

  • 1 ss korianderfrø

  • 1 ss spisskuminfrø

  • 5 hele kardemommefrø

  • 1 chilli

  • 1/2 ts vinsyre

  • 500g sukker

  • 5 dl. vann

  • 5 dl. eddik (7%)

FREMGANGSMÅTE

  • Skyll tomatene godt

  • Stikk hull i skallet med den taggete siden av et rivgjern

  • Kok opp sukker, vann og eddik og legg krydder i

  • Kok tomatene i laken i 10 min. 

  • Ta opp tomatene og legg de i sterile glass

  • Kok opp laken og hell over tomatene 

  • Sørg for å fordele krydder i glassene 

ALLE INGREDISENSEN KAN KJØPES PÅ BEST ASIA BASAR VED SIDEN AV BEST STASJONEN 

GRESSKARSUPPE

Ingenting er bedre enn en kremet gresskarsuppe en fuktig og kald høstkveld. 

INGREDIENSER

  • 1/2 kg. gresskar

  • 1 løk

  • 2 orange gulrøtter

  • 2 fed hvitløk

  • 3 dl grønnsaksbuljong eller kyllingbuljong

  • 1 stilk fersk koriander

  • Persille

  • Salt og pepper

FREMGANSMÅTE

  • Del gresskar i to og fjern frøene

  • Skjær vekk skall og kutt opp gresskar, løk, og gulrøtter i små biter

  • Legg gresskar, løk, gulrøtter og koriander i en kjele og hell over buljongen så det dekker

  • Fyll på med vann om buljong ikke dekker helt

  • Kok opp og la det koke på lav varme til grønnsakene er møre

  • Mos sammen med en stavmikser

  • Smak til med pepper og salt

Server med en klatt rømme og strø over persille og ristede gresskarfrø

BLINI (TOAST) MED BONDEBØNNEPUREE

  • 250 g bondebønner

  • 1/2 avokado

  • 15 g ruccola

  • 1/4 finrevet sitronskall

  • 1/2 ss sitronsaft

  • 1 ss olivenolje

  • salt og pepper

  • 1/2 hvitløksfedd

  • Chevre

  • Ristet brød (tynne skiver)

Ta ut bønnene og kok i 4-5 min. Ta ut og kyll de i kaldt vann. Press ut bønnene fra skallet/huden og ha de sammen med det grønne: avokado, ruccola, sitronskall og sitronsaft, olivenolje i en food prosessor. Salt og pepper

Rist tynne brødskiver, gni hvitløk på og og drypp på litt god olivemolje. Legg på fersk ruccola bondebønne-purée og en tynn skive med chevre på toppen. 

Passer utmerket med champis til.

MARIT MILDES TOMATSUPPE

January 18, 2018

1 kg godt modne plommetomatar (ev bokstomat)
2 kvitløksfedd
1 løk
1 gulrot
1 stangselleristilk
2 ss tomatpure
1/2 l varm grønnsakskraft
timian, oregano, basilikum
sukker, salt, pepper
olivenolje

Grovhakk tomatane. Rens og hakk løk og kvitløk. Kutt gulrot og selleri i småbitar. Varm olivenolje i panna og fres alt utanom tomat i 5-10 min. til grønnsakene blir blanke og mjuke. Tilsett tomatpuré og rør godt slik at grønnsakene blir røde og fine. Ha i tomatane, sukker, salt og pepper. Bland. Tilsett urtene og ha på loket. Kok i ca 10 min. Hell så i krafta, rør og skru opp varmen. Ha loket halvt over mens suppa kokar i 20-25 min.

Bruk ev. stavmixer for å få suppa glatt, og juster smaken med salt, pepper og sukker om nødvendig. Litt chili set ein spiss på smaken om du likar det.

Nam!

BETE OG RØDLØKSALAT

January 03, 2023

3 polkabeter

3 rødløk

3 dl vann

1 dl eplesidereddik

2 dl sukker

1/2 ts salt

2 ss olivenolje

1/2 granateple

hakket persille

30 g fetaost

Skjær beter og rødløk i tynne skiver (mandolin er nyttig). Kok opp vann, eddik, sukker og salt og la det småkoke til sukker er oppløst. Legg bete og løk i laken og la det avkjøles. Anrett på fat og drypp god olivenolje over. Dryss feta, perille og granateple på toppen. 

Please reload