Statusrapport fra gartnerne

Oppdatert: 1. aug. 2019

En liten statusrapport for sesongen så langt.


Det er trist at kålen (alle sortene) vår sliter som den gjør. Den våte og særdeles kalde forsommeren var ikke god medisin, og det er det ikke vanskelig å se når man spaserer litt rundt i åkeren. I tillegg har kålflua og kålmøllen gjort sitt beste for at kålen ikke trives. Det som ser ut til å ha klart seg best er savoikål (av alle ting) og rosenkål. Grønnkålen er snart friskmeldt. Kålen er blitt sprayet med brenneslevann og grønnsåpe/rødsprit x 2 uten at det ser ut som det har hatt ønsket

effekt.


Løk, hvitløk, beter, pastinakk, fenikkel og sellerirot ser veldig bra ut. Likeså bondebønner og til dels sukkererter. Squash produserer bra, mens gresskar går det sent med. Alt av brekkbønner døde i kaldværet. Gulrot kommer opp som bare det, men er det nok tid for at det skal bli til noe...? Vi krysser fingrene.


Som i fjor så i år: Det er tørråte på potetene. Det har ingen betydning for kvalitet, men de er nok ikke av de største potetene du har sett. Smaken er dog fortreffelig. La oss håpe at Troll greier seg bedre.


Agurk og agurk fru Blom. Av en eller annen grunn er det ikke blitt noe av slangeagurkene, men det er andre sorter i drivhuset som vokser som bare det... og de smaker godt. Piggene kan skrapes av. Tomatene står fint, men vi er avhengig av mye varme for at det skal bli modne tomater i år. Forsinkelse i leveranse av utstyr til veksttunnelen har skylden for at vi kom litt sent igang. Tomatene er nå toppet så da skal sjansen for at det dukker opp gule og røde tomater før sesongen er over.


Den høye varmen i juli har ikke bare vært positivt. Jorda tørker fort ut, så vanning har vært helt nødvendig. Det har ligget ute svetteslange i fire uker nå og denne må stadig flyttes. Det er ønskelig at medlemmene tar initiativ til å flytte på denne når man er i åkeren for å høste.


Oppmøte til dugnadene har vært varierende gjennom sesongen så langt. Nå som ferien er over får vi håpe på godt oppmøte så vi kommer ajour med luking osv. Det er veldig fint at såpass mange finner veien til Vie utenom dugnadene. Det setter vi stor pris på.


Høsteplanene har ikke inneholdt mengder av mat til nå, men dette kan fort forandre seg. Flere og flere sorter kan nå etterhvert høstes, og endel av kålen har jeg fremdeles tro på at kan komme. Så ikke gi opp håpet enda... Høsteplanene legges ut (normalt) på mandager på websiden og på Facebook med link til websiden. Den sendes ikke på e-post.


Vi sjåast på Vie


Mvh,

Marit og Ulf

©2018 Vie andelslandbruk